Mantels

Spirituele mantels

Kijk eens in je geestelijke garderobekast! Waar dat idee vandaan komt? Zo rond m’n verjaardag, altijd even de geestelijke wereld om advies vragen voor het komende jaar.

De reactie was een zin die insloeg als een bom: “Draag de mantel van blijde verwachting”. Ontroering en vreugde waren m’n eerste emotionele reacties. Later de zin proevend en de uitleg langzaam tot me door laten dringen; een vrouwelijke manier van overgave en vertrouwen, rust, vrede en ontspanning. De mantel visualiseren, een turkooizen kleur, lang en soepel vallend, alle ruimte en vrijheid gevend en tegelijkertijd beschermend. Een aantal keren per dag de zin herhalen en opnieuw weer die blijdschap voelen, een glimlach die zich om m’n lippen krult. Wat een geschenk is er weer uit de lucht komen vallen.

Weken later in de file op weg naar Apeldoorn mijzelf de vraag gesteld: als er een mantel is van blijde verwachting en die komt in m’n gedachten, dan verandert er iets in mij. Welke mantel draag ik dan voor die gedachte opkomt en zijn er nog meer mantels en hoe zien die eruit?

Eén voor een kwamen de mantels zich presenteren in allerlei kleuren en variaties, voor elke gelegenheid c.q. stemming een, of mantels die zelfs als lagen over elkaar worden gedragen. Een vrolijke, zilverkleurige mantel als er van het leven wordt genoten. Een mantel van grof materiaal, vrij kleurloos met gaten erin als er erkenning wordt gevraagd, nou ja eigenlijk gesmeekt, aan de buitenwereld. De meest smerige mantel; een kleverige stof die strak zit en alle ruimte en vrijheid ontneemt, die gedragen wordt op momenten van angst. Vuurrood van kleur is de mantel van enthousiasme en uitgelatenheid. De mantel van creativiteit heeft een lila kleur en is mooi van snit. Heel veel kleuren en variaties hebben de mantels. En ergens diep weggestopt in de garderobekast straalt me tegemoet in al haar schittering en gouden gloed de mantel der liefde, die ik tot mijn grote verdriet nog zo zelden durf te dragen.

De mantel van blijde verwachting is weer een stap in de goede richting en helpt me naar het uiteindelijke doel van goddelijke liefde.

Welke mantel draag jij op dit moment?

Saskia

15 maart 2006