Zelfacceptatie

Aquarius workshop

 De noodzaak van zelfacceptatie

Kunnen jullie je er allemaal voor inzetten ieder deel van jezelf te aanvaarden? Er is nooit ook maar iets wat afgewezen hoeft te worden, nooit ook iets wat je niet kunt aanvaarden en vergeven. Het enige wat werkelijk destructief is en je de kluts doet kwijtraken is wanneer je jezelf niet aanvaardt en vergeeft, zodat jij je gaat afreageren.
Uit padwerklezing 219: Kerstboodschap 1973

In deze workshop zullen we met een liefdevolle nieuwsgierigheid samen onderzoeken welke onvolmaakte aspecten van onszelf we al wel en welke we nog niet kunnen aanvaarden en vergeven. Waarom is het zo moeilijk om onszelf volledig te aanvaarden en te vergeven? Wat houdt ons tegen om mild en verdraagzaam zijn? In de padwerklezingen worden een aantal oorzaken beschreven.

1. In de mate dat we anderen vergeven in diezelfde mate zijn we in staat onszelf te vergeven.
Je kunt geen vergeving verwachten als je niet geheel en al bereid bent om anderen te vergeven.(Uit padwerklezing 9D)

2. Verstandelijk hebben we misschien iemand vergeven, maar emotioneel zijn we nog steeds gekwetst of kwaad op die persoon en weigeren we te vergeven. Het vereist eerlijkheid om deze weerstand toe te geven en de oorzaak van de pijn in onszelf te vinden.
Vraag jezelf verder: ’wil ik werkelijk vergeven?’ Je zult dan zien dat een deel van je dat wil maar een ander deel geniet van het niet vergeven.(Uit padwerklezing 24)

3. Onbewust voelen we ons schuldig omdat we nog niet zo volmaakt zijn zoals we denken dat we behoren te zijn. We leggen onszelf normen op die een vermenging zijn van goede bedoelingen en de dwingende trots van het geïdealiseerde zelf. Volmaaktheid lijkt de enige basis voor zelfrespect zolang we moeite hebben onze menselijke feilbaarheid te aanvaarden.
Door jullie sterke behoefte om vrij te zijn van iedere onvolmaaktheid, van iedere immorele neiging, verberg je hun bestaan. Je gevoel is: ‘ik zou dit niet mogen hebben’ en steeds wanneer iets ervan in je bewustzijn doorsijpelt, vergeef je het jezelf niet. Je haat en straft jezelf. Dit alles kan in aanzienlijke mate onbewust zijn, maar dat betekent niet dat het niet waar is.(Uit padwerklezing 90)

4. We verwarren onszelf aanvaarden en vergeven met het toegeven aan al onze neigingen. We beseffen niet dat het mogelijk is om onszelf te aanvaarden en te vergeven en toch moedig onze onvolmaaktheid en blindheid onder ogen te zien.
Je durft niet vergevingsgezind tegenover jezelf te zijn uit angst voor je eigen sterke verlangen om aan al je neigingen toe te geven. Je durft ook niet volledig onder ogen te zien wat, ook voor anderen, schadelijk is uit angst voor de zweep van je zelfhaat. Maar als je eenmaal echt door hebt dat de keus tussen deze twee alternatieven een illusie is die alleen maar als gevolg van je verwarring bestaat, dan worden twee schijnbare tegenstellingen één zonder ook maar iets negatiefs.(Uit padwerklezing 94)

Meditatie jezelf aanvaarden en vergeven

Sluit je ogen en zet je voeten stevig op de grond

Ontspan en word innerlijk stil

Ik nodig je uit om je met de kracht en de wijsheid van je ware zelf te verbinden

Kijk samen met je ware zelf met mededogen naar onvolwassen aspecten

Welk onvolwassen aspect kun je niet van jezelf aanvaarden?

Ga diep in dit onvolwassen aspect op een ontspannen manier

Voel hoe je dit onvolwassen aspect afwijst en ertegen vecht

Verander van houding en geef dit onvolwassen aspect nu al jouw liefde

Vertrouw erop dat je deze tijdelijke vervorming in zijn oorspronkelijke kracht kunt transformeren

Vertrouw op de liefde en waarheid van de spirituele wetten en voel hoe je wordt gedragen

Vraag je ware zelf wat de oorspronkelijke kracht van dit vervormde aspect is

Open jezelf voor het advies wat je nu van het ware zelf zult ontvangen

Visualiseer jezelf als iemand die alle innerlijke aspecten aanvaardt

En kom nu in je eigen tempo terug