Met humor naar jezelf kijken

Aquarius workshop

Met humor naar jezelf kijken

Het leven in het universum is vreugdevol en plezierig. Het is lichthartig en het is humor. Humor is een belangrijk goddelijk aspect. Er kan geen schoonheid en liefde zonder humor zijn.
Uit padwerklezing 219: Kerstboodschap 1973

Lachen is gezond, maar lachen om mijn afgescheiden, trotse en eigenzinnige aspecten met een flinke dosis zelfspot is nog gezonder. Hoe meer ik mijn onvolwassen aspecten met humor onder ogen zie, hoe minder ik deze aspecten haat, wantrouw en ertegen vecht. Ik voel me krachtiger en objectiever als ik mezelf spottend en teder een ‘bloedzuigertje’ noem wanneer ik mezelf op emotionele afhankelijkheid betrap. Op dat moment erken ik de onbillijke eisen van het innerlijke kind om erkenning of goedkeuring. Ik noem mezelf lachend “spiritueel dement” wanneer het tot mij doordringt dat ik mezelf met het ego identificeer en van het ware zelf vervreemd ben. Humor helpt mij mijn menselijke onvolmaaktheid lichtvoetig te aanvaarden en het vertrouwen in en de overgave aan de spirituele wetten en het ware zelf te herstellen.

Onlangs ging ik in een sombere bui uitwaaien op de fiets. Onderweg vroeg ik aan de innerlijke stem om hulp bij het krijgen van inzicht over mijn slechte humeur en mijn gebrek aan humor. Als reactie kreeg ik de inspi­ratie om een liedje te zingen op de melodie “Ik hou van Holland”. De tekst die ik innerlijk hoorde luidde:

Ik hou van drama, en van negatief plezier
Oh heerlijk klagen, vol van haat met veel vertier
Mijn verslaving aan wrok en moraliseren vind ik fijn
Lekker zelfmedelijden en zeuren vol venijn

Op de fiets heb ik dit liedje luidkeels en met lange uithalen gezongen en mijn slechte humeur verdween als sneeuw voor de zon. Later heb ik nog drie coupletten aan dit liedje toegevoegd.

Ik hou van aandacht, om te krijgen wat ik wil
Jouw zorg en liefde, zodat ik mijn honger stil
Mijn egoïsme en mijn hebzucht voeren een strijd
Met dwingende stromen en eisen vol van nijd

Toen vond ik padwerk, en begreep ik wat ik deed
Kind willen blijven, was de oorzaak van mijn leed
Het lagere zelf heeft nu niet langer meer de macht
Want in mezelf voel ik een sterke liefdeskracht

Nu sta ik open, voor mijn innerlijke kern
Daar vind ik vrede, en aanvaard ik wie ik ben
Ik luister aandachtig naar die warme stem van God
Thuis bij mezelf zijn is het allerhoogst genot

In deze workshop zullen we met een liefdevolle en humoristische nieuws­gierig­heid onze onvol­wassen aspecten onder ogen zien, erom lachen en ze aanvaarden.