Slapeloosheid genezen

Aquarius workshop 

Slapeloosheid genezen

De oorzaak van slapeloosheid is bij alle mensen gewoonlijk angst; 
angst om los te laten, angst om het onbewuste te laten bovendrijven,

angst om de spirituele wereld te betreden en misschien iets te horen wat men niet wil horen.

Uit padwerklezing 76: Vragen en antwoorden

Slapen is voor ieder mens de meest toegankelijke manier om kracht te putten uit de universele bron. Maar niet voor iedereen is een gezonde nachtrust vanzelfsprekend. Veel mensen lijden aan perioden van slapeloosheid. Vooral als we ouder worden en de tijd nadert dat we dit lichaam gaan loslaten, kunnen we onrustig worden en slecht slapen omdat we onbewust beseffen dat we onze taak voor dit leven niet volledig hebben vervuld. De slapeloosheid ver­oorzaakt vaak een onbewuste vicieuze cirkel van zelfafwijzing en ongezonde zelfliefde waardoor we nog slechter gaan slapen, vervolgens wanhopig worden en onze toevlucht tot medicijnen nemen. In deze workshop zullen we met een liefdevolle nieuwsgierigheid de oorzaak van deze slapeloosheid onderzoeken en ontdekken met welke drie fundamentele stappen we slapeloosheid kunnen genezen.

Je onvolmaaktheid aanvaarden
We klampen ons vast aan een geïdealiseerd zelfbeeld met een moraliserend opgelegd geweten vanuit het verlangen naar volmaaktheid om op die manier gelukkig te zijn en te heersen over de buitenwereld door goedkeuring en bewondering te eisen. We zullen beter gaan slapen als we deze kinderlijke opvat­tingen over geluk, alleenheerschappij en volmaaktheid nederig onder ogen zien en loslaten en aan­vaarden dat we net zo onvolmaakt als alle andere mensen zijn.
Je lijdt altijd hevig wanneer je geen goedkeuring krijgt. Het houdt je soms misschien zelfs uit je slaap, berooft je van je gemoedsrust. Je vindt niet goed gevonden worden zo ondraaglijk dat je zelfs de geringste fout niet kunt toegeven, je blijft ertegen vechten. Waarom? Omdat het het ideaalbeeld van jezelf kapot zou maken. Je leven lijkt op het spel te staan want al het geluk lijkt onbereikbaar voor je te worden als je het ideaalbeeld van jezelf niet in stand kunt houden. (Uit padwerklezing 58)

Jezelf onder ogen zien
Wanneer we weerstand hebben om onszelf onder ogen te zien en daardoor ons levensplan niet uitvoeren, dan komt het ware zelf in opstand. Het stuurt ons de boodschap dat we door een periode van slapeloosheid tot een andere manier van denken kunnen komen en alsnog het doel kunnen bereiken waarvoor we op aarde zijn gekomen. Wanneer we de slapeloosheid gebruiken als een uitnodiging om dieper in onszelf af te dalen, zullen we beter gaan slapen.
Als je last hebt van slapeloosheid, kun je dat als een duidelijke aanwijzing voor jezelf zien: ‘Onbewust ben ik niet bereid iets onder ogen te zien; wat kan dat zijn?’ Want als je alles in jezelf onder ogen had gezien, zou je nooit aan slapeloosheid kunnen lijden. Dat kan ik je wel verzekeren. Maar aan de andere kant wil ik heel duidelijk maken dat iedereen die goed slaapt en niet aan slapeloosheid lijdt nu niet moet denken dat hij ‘dus’ alles in zichzelf onder ogen ziet. Dit is een kwestie van emotionele gesteldheid. (Uit padwerklezing 76)

Je ego-controle loslaten
Het ego is in verwarring over de schijnbare tegenstelling van controle hebben en van loslaten. Het ego wil controle hebben waar het moet loslaten en andersom. Het ego weigert om op een gezonde manier de controle los te laten en kiest er liever voor om op een ongezonde manier met behulp van medicijnen, alcohol of drugs de controle los te laten. Alleen wanneer we ons aan het ware zelf over­geven, dan laten we de ego-­controle op een gezonde manier los en er­varen we dat de controle over dit leven juist groter wordt en we beter gaan slapen.
Als je aan slapeloosheid lijdt, betekent dit dat het ego teveel de boventoon voert en de vrije levenskrachten het werk niet kunnen overnemen. Dat wordt hen door het ego onmogelijk gemaakt – misschien het onbewuste deel van het ego, maar niettemin het ego, omdat het alle touwtjes in handen wil houden. Als je alle buiten de controle liggende krachten vreest en afwijst, worden de mogelijkheden om regelmatig in het ware zelf op te gaan, geblokkeerd. (Uit padwerklezing 161)