Waardevol

Aquarius workshop

Jij bent waardevol!!!

Liefde doordringt alles wat jullie ondernemen.
Iedere stap op de weg is zinvol en van betekenis in je leven.
En je leven is heel, heel waardevol.
Uit padwerk lezing 212: Aanspraak maken op het totale vermogen tot grootheid

 

Waarom is het zo moeilijk om niet alleen verstandelijk maar vooral emotioneel te geloven dat we waardevol zijn? We hebben de neiging om ons gevoel van eigenwaarde door andere mensen te laten bepalen en daardoor schommelen we heen en weer tussen over- of onderwaardering van onszelf. In deze workshop zullen we met een liefdevolle nieuwsgierigheid de oorzaak van deze verkeerde conclusie aan de hand van thema’s uit de padwerk lezingen onderzoeken.

Schijnwaarden van het ideaalbeeld loslaten
Vervreemd van het ware zelf blijven we de onvervulbare schijnbehoeften en onrealistische schijnwaarden van het ideaalbeeld najagen op een onderdanige, agressieve of afstandelijke manier, omdat we niet in onze echte waarden geloven. Deze houdingen veroorzaken gevoelens van waardeloosheid. Bijvoorbeeld: het is een schijnwaarde vanuit onderdanigheid om altijd vriendelijk te zijn, ook al voelen we ons innerlijk boos of gefrustreerd. Wanneer we moedig deze verkrampte onechtheid erkennen, aanvaarden en loslaten, dan komen we in contact met het ware zelf en krijgen we de kracht om authentiek te zijn.
Omdat jij je zo ingespannen op je valse waarden concentreert, zie je niet wat echt waardevol in je is. En omdat je dat niet kunt zien, ben je bang je valse waarden los te laten, want dan lijk je niets meer over te houden. Dus tellen je echt waardevolle eigenschappen niet. Ze bestaan niet voor je. Ofwel omdat zij niet stroken met de eisen van je ideaalbeeld, ofwel omdat alles wat je van nature en moeiteloos afgaat, niet wezenlijk lijkt. Je bent zo geconditioneerd om ingespannen naar het onmogelijke te streven, dat het niet in je opkomt dat jij je niet hoeft in te spannen voor wat waardevol is en al in je aanwezig is.(Uit padwerk lezing 84) 

Waardevolle talenten en kwaliteiten aanvaarden
We voelen ons bedreigd of vernederd als we de beste kant van onszelf met alle talenten en kwaliteiten laten zien. We doen veel moeite om onszelf kleiner te maken ‘doe maar gewoon’; dat lijkt veiliger, comfortabeler en minder gênant. Het is een gevoel van verlegenheid om onszelf te laten zien zoals we écht zijn, omdat we enerzijds onszelf schamen voor onze echte waarden en anderzijds we ze niet goed genoeg vinden. Wanneer we bewust worden van de goede dingen in het leven en ervan kunnen genieten, dan worden we ook bewust van het goede in ons, van onze waardevolle eigenschappen.
Een deel van het padwerk bestaat uit het opsporen van onplezierige, onvolmaakte kanten in jezelf die pijnlijk, vernederend en niet zo vleiend zijn. Jullie hebben nu allemaal geleerd dat zo’n onprettige confrontatie niet lang hoeft te duren als je gewoon verder gaat. Maar een ander deel van het padwerk bestaat uit het ontdekken van je echte waarde, van constructieve neigingen, van gedachten en gevoelens die je er kunstmatig onder hield omdat je ten onrechte meende dat ze niet goed waren. Iets waardevols in jezelf aanvaarden is soms even moeilijk of nog moeilijker dan het onder ogen zien van je destructiviteit.(Uit padwerk lezing 115)  

De identificatie met het ware zelf versterken
Zolang we weglopen voor onze donkere plekken blijven we ons ermee identificeren. Juist het onder ogen zien van onze onvolwassen aspecten verzwakt de identificatie met deze schaduwzijde en versterkt de identificatie met het ware zelf. Hoe negatief of destructief iets ook mag zijn, het is slechts een tijdelijke misvorming van iets moois, iets positiefs. In de mate dat we eerlijk zijn en het slechtste van onszelf zachtmoedig en liefdevol onder ogen zien en erkennen, in diezelfde mate vinden we onze werkelijke waarden en voelen we ons waardevol.
Als je jouw sadistische gevoelens volledig onder ogen kunt zien, zonder dat ze zo bedreigend en afschrikwekkend voor je zijn als nu nog het geval is, dan ga je veel beter begrijpen waarom je ze überhaupt hebt en ga je tevens begrijpen dat je een waardevol mens bent ook al heb je die gevoelens.(Uit padwerk lezing 156)

Bijbehorende meditatie Contact maken met je ware zelf