Klankschalen

Muziektherapie is al heel oud. In de bijbel wordt genezing door middel van muziek op verschillende plaatsen beschreven.

Muzikale beleving raakt de hele mens: lichaam, geest en emoties. Het is een kracht, die de verschillende delen van de mens in harmonie kan brengen. Het is bovendien een kracht die we allemaal, zij het op onze eigen manier begrijpen. De mens is een resonerend lichaam, dat in staat is geluiden op te vangen en geluiden uit te zenden. Dit geluid (zowel van binnenuit als van buitenaf) kan tot op verschillende bewustzijnsniveaus doordringen en op deze wijze allerlei lichamelijke en geestelijke reacties teweegbrengen. Men heeft vastgesteld dat langzame muziek de hartslag vertraagt.

Tibetaanse klankschalen, ook wel ‘zingende schalen’ genoemd, zijn gemaakt van een legering van 7 metalen: goud, zilver, kwik, koper, ijzer, tin en lood. Door deze metalen en het veelvoud aan frequenties ontstaan polychrome (veelkleurige) klanken: natuurtonen en intervallen met een grote rijkdom aan boven- en ondertonen. Mede omdat de stemming niet is aangepast, worden ruimtelijke, zwevende klanken gevormd. Elke klankschaal heeft zijn eigen unieke klank en trilling.

De muziek van klankschalen helpt het lichaam te ontspannen waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Onderzoek heeft aangetoond dat deze klanken een diep bereik – door de schedel heen – in de hersenen hebben en de productie van alfagolven stimuleren. Ze komen direct in de onderste lagen van het bewustzijn terecht, terwijl tegelijkertijd de verbinding met het dagbewustzijn blijft bestaan. Door de trillingen gaan de vloeistoffen in het lichaam meetrillen. De klanken zorgen voor ruimte, ordening en harmonie in het lichaam. Indien de schalen op het lichaam worden gezet, ervaar men een nog diepere trilling en doorstroming in het lichaam.

Andere instrumenten:

Tingsha’s: zijn twee belletjes aan een leren bandje. Ze worden over het algemeen van zeven metalen gemaakt, net als klankschalen. De zuivere klank van een paar tingsha’s heeft een bijzondere invloed op de werking van de geest.

Oceandrum: dit is een platte, rond trommel, gevuld met metalen kogeltjes. Het zachtjes ronddraaien van de oceandrum veroorzaakt een geluid dat overeenkomt met het ruisen van de zee en het ritme van de golven. Het geeft een diepe ontspanning.

Barchimes: klankstaven in een enkele rij met een heldere, hoge klank en met geaccentueerd boventonen spectrum.

Er zijn zoveel prachtige meditaties verborgen in de Padwerk lezingen. Ik voel het als mijn taak om deze meditaties meer bekend te maken. Vanwege mijn toewijding aan de Padwerk lezingen ben ik, nadat ik een inspiratie kreeg van mijn innerlijke zelf, bijna 15 jaar geleden gestart met het wekelijks versturen van Nederlandse en Engelse citaten. Sinds de covid-19 crisis heeft mijn innerlijke zelf mij geïnspireerd om ook YouTube video’s te maken van langere Padwerk citaten waarvan het citaat van de week weer een deel is. Iedere meditatie met Tibetaanse klankschalen en chimes activeert een sterke kracht en tegelijkertijd zul jij je ontspannen voelen.

Ik word geleid naar bepaalde citaten in bepaalde lezingen en de reacties die ik ontvang, tonen dat dit bepaalde thema door de ontvangers wordt gedeeld, b.v. de reactie van Jan Rigsby: “Jouw wekelijkse citaten zijn ongelooflijk, precies passend, relevant, behulpzaam en allemaal fantastisch. Ik waardeer ze zeer. Ik gebruik ze vaak in mijn wekelijkse berichten”.

Link naar Nederlandse YouTube meditaties 2020

Link naar Nederlandse YouTube meditaties 2021

Link naar Nederlandse YouTube meditaties en workshops 2022

Link naar Nederlandse YouTube meditaties en workshops 2023

Link naar Nederlandse YouTube meditaties en workshops 2024

De link op mijn YouTube kanaal Aquariusmens voor zowel de Nederlandse als de Engelse meditaties is: https://www.youtube.com/@aquariusmens2175

Klankschalen worden toegepast tijdens cursussen en workshops (zie agenda) en persoonlijke klankmassages. Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten? Ga dan naar Contact en stuur een email met de tekst: mailinglijst.